Algemeen

Nieuw virus ontdekt bij teken

Bjorn, Teamlid Communicatie

4 augustus 2016

Gelderland is een prachtige provincie vol met bossen en andere natuurgebieden. Erg mooi, maar het barst er vaak ook van de teken. Zeker als je met je kinderen op pad gaat, is het verstandig om altijd na de opkomst aan te geven bij ouders dat ze goed controleren op tekenbeten. Daarnaast heb je als leiding de verantwoordelijkheid om goed te controleren op beten als je met een groep op kamp bent. EHBO-Velp attendeerde ons op een artikel van Omroep Gelderland. Let dus extra goed op!

Nieuw virus ontdekt

ARNHEM – Is het nieuwe tekenvirus encefalitis ook aanwezig in Gelderland? Het RIVM begint een groot onderzoek. De Achterhoek en de Veluwe hebben de speciale aandacht omdat daar veel teken voorkomen. Het virus, dat ook wel TBE-virus wordt genoemd, kan bij mensen hersenvliesontsteking veroorzaken. De kans daarop is overigens niet heel groot. Inmiddels is één patiënt bekend die het virus in Nederland heeft opgelopen, zeer waarschijnlijk na een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug.

Wat is teken-encefalitis?

Het virus wordt overgedragen door besmette teken. De ziekte komt voor in delen van Europa (onder andere Duitsland en Oostenrijk), Rusland en bepaalde gebieden in Centraal-Azië. In het voorjaar van dit jaar kwamen er aanwijzingen dat in Nederland reeën besmet zijn geweest met het TBE-virus en is het virus ook bij teken aangetoond in Nederland. De eerste meldingen kwamen van de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Daarna zijn op de Utrechtse Heuvelrug besmette teken gevonden. De kans is daarom groot dat ook op de Veluwe en de Achterhoek besmette teken zijn.

Controleer op beten

Jaap van Dissel, directeur van het RIVM: ‘We weten dat het virus in Nederland is en we gaan nu aanvullend onderzoek doen om de verspreiding in kaart te krijgen. En het maakt weer duidelijk dat je goed moet controleren op tekenbeten wanneer je in bosrijk gebied bent geweest.’

Meer informatie over de besmetting lees je op de website van de RIVM.