Startpagina voor praktijkbegeleiders

Een handige landingspagina met veel informatie

Welkom op de startpagina voor praktijkbegeleiders!

Op deze handige landingspagina proberen we (praktijkcoaches van Regio Klein Gelderland) een handig overzicht te maken van informatie die jou als (toekomstige) praktijkbegeleider helpen om aan de slag te gaan!

Op deze pagina vind je:

  • Een korte uitleg wat de rol van praktijkbegeleider inhoudt
  • Toelichting op onze rol als praktijkcoaches en de uitwisselingsbijeenkomsten
  • Leiding kwalificeren in Scouts Online (SOL)
  • Een overzicht van trainingen en cursussen die interessant kunnen zijn voor jou, de leiding en het bestuur in jouw groep
  • Een inspiratielijst met handige en leuke tools om in te zetten als praktijkbegeleider

 

Uitleg rol praktijkbegeleider

Laten we beginnen met een quote:

De praktijkbegeleider houdt zich bezig met de kwaliteit en de ontwikkeling van de teams en de leiding. De praktijkbegeleider begeleidt en beoordeelt de leidinggevenden en de teams op hun competenties. Hebben zij in huis wat nodig is om de kwaliteit te leveren die ten goede komt aan het spel en de hele Scoutinggroep? Je coacht en motiveert vrijwilligers in de groep om zich verder te ontwikkelen en hun kwalificatie te behalen.

Dit is een tekst gehaald uit de pagina voor praktijkbegeleiders van Scouting Nederland. Via deze pagina vind je veel informatie, waaronder:

  • Uitgebreide uitleg van jouw rol als praktijkbegeleider
  • Een handige uitleg over hoe jij als praktijkbegeleider in jouw groep actief aan de slag kan met de Scouting Academy-werkwijze
  • Teamprofielen van de verschillende speltakken die je een beeld geven van de gewenste situatie wat betreft gekwalificeerde leiding
  • Uitleg over teamprofielen, het kwalificatiesysteem en links naar de kwalificatiekaarten
  • En nog veel meer 🙂

Al met al is deze pagina hét startpunt voor jou als (toekomstig) praktijkbegeleider.

Praktijkcoaches en uitwisselingsbijeenkomsten

Als praktijkcoaches proberen wij (Claudia, Bas en Laurens) de praktijkbegeleiders van de groepen in Regio Klein Gelderland zo goed mogelijk te ondersteunen. Iedere groep heeft 1 vaste praktijkcoach als  aanspreekpunt en om samen mee te sparren.

Uitwisselingsbijeenkomsten

Een belangrijke (en leuke) manier waarop wij de praktijkbegeleiders ondersteunen is door het organiseren van uitwisselingsbijeenkomsten voor praktijkbegeleiders (maar ook groepsbegeleiders of andere bestuursleden zijn welkom). Bij deze uitwisselingsbijeenkomsten nemen we je graag mee door updates en wisselen jij en andere praktijkbegeleiders handige tips en ideeën uit. De geplande bijeenkomsten zijn altijd terug te vinden via onze kalender.

Eindkwalificatie

De praktijkcoaches zijn er dus voor ondersteuning, maar wij zijn ook degene die uiteindelijk eindkwalificaties toekennen, nadat je als praktijkbegeleider in SOL een aanvraag hebt gedaan. Over het gehele kwalificatieproces en de rol van de praktijkcoach daarin lees je hieronder meer.

Heb je een vraag voor ons? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via de mail onderaan deze pagina.

Leiding kwalificeren in Scouts Online (SOL)

Als praktijkbegeleider kan jij voor de leiding in jouw groep deelkwalificaties toekennen en vervolgens, als iemand alle deelkwalificaties heeft voor een bepaalde eindkwalificatie, de eindkwalificatie aanvragen. Het gehele kwalificatieproces zie je op het plaatje staan.

Hoe je deelkwalificaties toekent en vervolgens de eindkwalificatie aanvraagt is handig uitgelegd op de site van Scouting Nederland.

 

 

 

 

 

 

Overzicht trainingen en cursussen

Er is een groot aanbod van trainingen en cursussen. Hier volgt een greep van mogelijkheden:
Trainingskalender Scouting Nederland
Vanuit Scouting Nederland is er een mooie pagina beschikbaar waar je gemakkelijk kan zoeken naar trainingen die gegeven worden door heel Nederland. Aan de meeste trainingen kun je meedoen, ongeacht of dit door onze Regio wordt georganiseerd of niet. Dit kunnen trainingen zijn voor leiding, maar ook voor bijvoorbeeld bestuursleden. Denk bijvoorbeeld aan:

*Teamleiderstraining
*Leidingtrainingen waarin meerdere modules/deelkwalificaties worden behandeld
*Kamptrainingen om te werken aan de Op Kamp-kwalificatie

Bekijk ze hier: https://www.scouting.nl/evenementen

Stichting Trapperskampen Vught
Stichting Trapperskamp Vught / Luxemburgse Ardennen organiseert al sinds 1975 Scoutingkampen. En het aanbod is groot: van kampen voor jeugdleden tot kampen voor leiding om bepaalde scoutingtechnieken te leren.

Bekijk het totale aanbod hier: https://www.trapperskamp.com/

KampEvent
Het KampEvent is een groot gezellig en leerzaam kamp dat 1 keer per jaar plaatsvindt. Het is een zogenaamd “modulair” kamp, waarbij de leiding hun eigen programma kan bepalen. Veel onderdelen hebben direct te maken met de Op Kamp-kwalificatie. Ideaal dus voor leiding die met deze kwalificatie bezig is.

Lees meer op de site: https://www.kampevent.nl/

Trainingen vanuit Regio Klein Gelderland
Vanuit onze Regio worden door de trainers verschillende trainingen georganiseerd. Deze kun je allemaal handig terugvinden in onze trainingskalender: https://kleingelderland.nl/trainingen
Toevoegingen?
Heb jij een toevoeging? Laat het ons weten via het mailadres onderaan de pagina.

Inspiratie

Een kleine greep uit toffe mogelijkheden

Klik door deze slider heen om inspiratie op te doen om op een leuke manier als praktijkbegeleider aan e slag te gaan of om jouw leiding te inspireren.

Heb je een toevoeging? Laat het ons weten via het mailadres onderaan de pagina.

Power Up Your Game

Evalueren saai? Dat hoeft niet! Door middel van het spel Power Up Your Game kun je jouw leiding spelenderwijs aan de slag zetten met de spelkwaliteit van je groep. Gedurende het spel ontdekt de leiding welke acties nodig zijn om de kwaliteit van het programma voor de jeugdleden te versterken.

Je kunt het spel gratis downloaden en zelf printen. Er is ook een leenmodel in omloop. Mocht je interesse hebben, neem dan contact met ons op via het mailadres onderaan de pagina.

Inspiratie voor programma

Al eens gehoord van de Activiteitenbank van Scouting Nederland? Gevuld door Scouts voor Scouts! In deze activiteitenbank vind je gemakkelijk leuke programma’s voor alle speltakken. Erg handig!

Inspiratie uit de oude hoed

Vanuit Scouting Canada is er een mooie verzamelplek van oud naslagmateriaal beschikbaar. De site bevat heel erg veel nuttige informatie (in het Engels) met ideeën voor programma’s en spellen.

En zoals ze het zelf zeggen:

 

Warning: The material contained in this website
may improve your Scouting program! – Use with caution.

Praktijkcoaches Claudia, Bas en Laurens