Nieuws
Inspiratie voor je speltakprogramma’s
Bjorn, Teamlid Communicatie

8 augustus 2016

Het nieuwe scoutingseizoen staat voor de boeg en veel groepen maken alvast een (half)jaarprogramma. Vaak heb je wel in beeld wat je precies wil doen, maar het kan voorkomen dat je meer opkomsten hebt dan ideeën. Hieronder geven we je een paar tips voor het maken van een diverse, en vooral leuke jaarplanning!

1. Speltakboek

Scouting Nederland heeft voor Bevers, Welpen en Scouts, Explorers en Roverscouts een speltakkompas gemaakt. Hierin vind je praktische handvatten om een uitdagend en gevarieerd speltakprogramma op te stellen. Deze boeken dienen ter inspiratie en helpt je bij het invullen van een opkomst met een gestructureerde manier. Daarnaast vind je in het boek handige tips & tricks die je kunt gebruiken tijdens de opkomsten en hoe je om moet gaan in verschillende situaties tijdens opkomsten.

Verschillende speltakboeken
Auteur: Scouting Nederland

2. Vaste activiteiten inplannen

Begin met je (half)jaarplanning door samen af te stemmen welke vaste activiteiten je met je speltak wil gaan doen. Wanneer zijn de regioactiviteiten van jouw speltak en wil je hier aan deelnemen met je groep? Ook kun je alvast met elkaar bedenken wanneer je de kampen plant. Check ook alvast in de Groepsraad of er geen grote, gezamenlijke activiteiten met andere speltakken van jouw scoutinggroep gepland zijn. Hiermee creëer je het raamwerk van je planning, en kun je de gaten er tussen in opvullen.

(Tip: Op 10 september is de Regiostart en kom je alles te weten over de regioactiviteiten van jouw speltak!)

3. Activiteitenbank

In combinatie met het speltakboek en jouw eigen visie kun je de Activiteitenbank van Scouting Nederland raadplegen. Hier kun je per speltak, locatie, grootte van de groep en nog veel meer andere criteria een activiteit opzoeken. Vervolgens kun je hier zelf een keus uit maken en de activiteit naar eigen wens aanpassen. Zeker als je een kleine groep hebt, kan dit erg van pas komen. Ook kun je een PDF downloaden met uitleg hoe je per speltak een spel het beste kunt uitleggen

“In combinatie met het speltakboek en jouw eigen visie kun je de Activiteiten­bank van Scouting Nederland raadplegen.”

4. Archief

Soms hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Duik in het archief van je groep en het liefst van een aantal jaar geleden. Pak eruit wat jullie als leidingteam leuk vinden en geef daar je eigen draai aan. Een klein opzetje kan soms al genoeg zijn om de leukste opkomsten in elkaar te draaien.