Scouting Academy

Ontwikkel jezelf en je team

Scouting Academy is de naam voor het opleidingssysteem van Scouting Nederland. Hieronder valt onder andere de digitale leeromgeving en het systeem voor het beoordelen en kwalificeren van kaderleden.  

Binnen Scouting Academy staat het ontwikkelen centraal. Ontwikkeling van jou als individu, maar ook van jouw team. En omdat elk kaderlid en elk team op een verschillend punt staan in hun ontwikkeling, is het systeem zo ingericht dat iedereen op zijn eigen niveau kan instappen. Maatwerk dus!

Doelen

Het doel van Scouting Academy is dat jij jezelf op een plezierige en efficiënte wijze kunt ontwikkelen. Je krijgt de waardering die je verdient en je kunt daadwerkelijk iets met de binnen Scouting opgedane kennis en ervaring in je studie of werk.

Scouting Academy is daarbij uitgegaan van de volgende principes:

 • Kaderlid: vrijwillig, maar niet vrijblijvend
 • Ontwikkeling in de praktijk (minder tijdintensief)
 • Eén keer leren (binnen of buiten Scouting)
 • Doorlopend leren (je hele leven lang)

Ontwikkelen

Met Scouting Academy kun je jezelf, maar ook je team ontwikkelen

Vrijwilliger, maar niet vrijblijvend

Als leider heb je verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de jeugdleden. Dat bereik je door een uitdagend en afwisselend programma aan te bieden. Om dat goed te kunnen doen, vraagt Scouting je om je te ontwikkelen. Vroeger was een leider vele jaren actief in dezelfde functie, tegenwoordig is dat minder het geval. Die tijd moet je vooral veel plezier opleveren, maar Scouting vraagt ook resultaat. Een beetje steun door een stuk opleiding kan je helpen om je binnen een korte tijd te ontwikkelen tot bekwaam leider, bestuurder of ander kaderlid.

Als jij en jouw team zich bekwamen, stimuleert dat de kwaliteit van het spel. En hogere kwaliteit van het spel, leidt tot meer plezier bij de jeugdleden. En meer plezier bij de jeugdleden, zorgt voor nog meer leden!

Kwaliteit

Als jij en jouw team zich bekwamen, stimuleert dat de kwaliteit van het spel

Inhoud Scouting Academy

Katernen:

 1. Spelvisie en spelaanbod
 2. Scouting in de samenleving
 3. Scouting Academy
 4. Leeftijdseigen kenmerken
 5. Activiteitenwensen en Spelideeën
 6. Programmeren
 7. Motivatietechnieken en groepsproces
 8. Veiligheid
 9. Presenteren en uitleggen van activiteiten
 10. Gewenst gedrag
 11. Evalueren
 12. Gespreks- en overlegvaardigheden
 13. Stage
 14. Teamleider

Hoe wil jij je ontwikkelen?

Bij je eigen groep: je vult je kwalificatiekaart in en samen met je praktijkbegeleider kijk je welke competenties jij al beheerst en waar je nog mee wil oefenen. Je maakt een plan van aanpak en na afloop kijk je samen met je praktijkbegeleider of je de doelen die jij jezelf gesteld hebt ook hebt gehaald.

Bij de regio: Regio Klein Gelderland biedt diverse trainingen aan. Zo is er jaarlijks in het derde weekend van november het verdiepingsweekend voor de kwalificatie (bege)leider. En in het derde weekend van maart is de teamleidertraining.

Voor leidinggevenden die nog de start en programma training hebben gevolgd en voor verenigingen die graag een introductie van Scouting Academy willen, kunnen wij op verzoek de buffeltraining aan bieden. Een combinatie van katern 1 en 3. In één avond kun je dan twee kwalificaties halen.

 

Trainingen

Je kunt bij verschillende organisaties terecht voor trainingen

Meer weten over Scouting Academy?

Wil je meer weten of Scouting Academy, of de maatwerktrainingen van Regio Klein Gelderland? Druk dan op de knop hieronder of stuur een mail naar [email protected].